Kirjoittanut: Taco
Terve! 💜🤍✨
Jos olet lukenut aiempia postauksiani tänne, tiedät varmasti, että tykkään muokata videoita. Se on tavallaan itsenäinen harrastukseni, jossa on monia puolia. Yleensä lataan videot koneelleni ja muokkaan niistä sovelluksella nimeltä CapCut erilaisia – milloin minkälaisiakin. Tässä postauksessa kerron hiukan laajemmin editoinnista itsestään ja annan hieman vinkkejä kiinnostuneille! :D
Mitä editointi oikeastaan on?
Sanalle voi olla monta merkitystä, mutta yleisesti se tarkoittaa jonkun asian muokkaamista, usein miten digitaalisesti – siksi myös netissä olevat asiat eivät aina ole sitä miltä näyttävät. ”Editoiminen” tulee englannin kielen sanasta ”edit” eli ”muokata”, mutta harva sanoo oikeasti ”muokkaavansa videoita”.
Yleensä editoinnissa on kyse siitä, että materiaalista (tässä tapauksessa kuvista/videoista) halutaan eri näköistä. Joko sen taustalle halutaan lisätä musiikkia, tietty sävy filtterillä, erilaisia efektejä, animaatiota – tai vaikka kaikkia! Yleensä nämä asiat pystytään luomaan sovelluksilla, joissa voit käyttää eri työkaluja materiaalin editointiin. Nappia painamalla – whums – videossasi liitelee animoituja, liiloja perhosia! (Mahdollista CapCutilla😏)
Miten aloittaa editointi?
Siihen tarvitset tietysti äsken mainitun sovelluksen. Niitä on monia, ja useimmat on saatavissa vain puhelimelle – tietokoneelle on aivan omansa. Lisäksi netistä löytyy ohjevideoita niille, jotka kokevat tarvitsevansa apua saadakseen kaikki asiat haltuunsa. Asioita ei tarvitse kuitenkaan oppia heti; Olen kohta käyttänyt samaa editoria vuosia, enkä vieläkään osaa käyttää yksiä sen perustoiminnoista – ja silti saan mielestäni hienoja videoita aikaiseksi. Paras vinkkini aloittamiseen on se, että lisää jokin pieni pätkä mediakohtaan, ja ala vain kokeilla. Painele nappuloita, kokeile mitä syntyy ja pidä hauskaa!
Mistä hiiskatista sitten oikein revin tämmöisen ”editorin”? Tässä 3 vinkkiä sovelluksista, joilla saa upeita edittejä tehtyä:
🖤CapCut🖤
Itse olen käyttänyt Cappia viime kesästä lähtien – en tiedä oikeastaan, onko se editorin kannalla kovin pitkä mittapuu, mutta kumminkin!
CapCutissa on oikeastaan melkein kaikki, mitä tiedän, että editorilla pystyy tekemään. Kun ensimmäisen kerran latasin sen, aloin vain tekemään jotain, ja tuloksena oli oikeasti kohtuullinen video. Kyseisen editorin saa sekä konelle että puhelimelle, molemmilla olen sitä käyttänyt. Puhelimella olen ehkä enemmän kotonani, sillä olen käyttänyt sitä todella kauan puhelimella, mutta joskus editointi saattaa olla silloin hidasta; Puhelimeni ei aina toimi, Capp saattaa heittää ulos tai näyttö sammuu kesken latauksen – mutta se ei ole aina Capin vika, vaan puhelimeni. Koneelle latasin Capcutin vasta muutama viikko sitten – en rehellisesti tiennyt sitä ennen, että se on ylipäätään mahdollista ladata koneelle. Läppärini on kuitenkin teoriassa parempi kuin puhelimeni, ja se kestää pidempiäkin tiedostomateriaaleja – lisäksi siellä on rutkasti enemmän tilaa, jota CapCut sekä sieltä jatkuvaa syöttöä tulevat videot vievät. Pädillä editorien toiminnasta en tiedäkkään mitään, joten siitä en Capinkaan kohdalla osaa sanoa mitään.
CapCuttia käyttää myös todella suuri osa videoiden editoijista, ja siihen löytyy järjetön määrä ohjeita netistä – et siis ole yksin, jos valitset sen. Youtubesta löytyy helposti ohjeita temppuun jos toiseen, ne tosin saattavat ohjata edistyneempien efektien luomiseen, mutta aloittelijoille löytyy paljon kaikkea kanssa. Capista itsestään löytyy ohjevideo-kohta, ja muistaakseni myös FAQ-sivu. Sen saa myös suomeksi, ainakin puhelimelle, vaikka käännökset ovat välillä hiukan outoja – takaan silti, että opit nimikkeet muutamassa päivässä!
🧡Kinemaster🧡
Kine on ehkä yksinkertaisin editori, jonka tiedän ja jota olen käyttänyt – ja se on yksi ensimmäisimmistä editorisovelluksistani ikinä.
Tämä oranssi-punainen-teemainen sovellus on pitänyt editointiani yllä melko alusta saakka. Siellä on todella yksinkertaisia asioita, jotka tekevät ihan editoinnin peruskäytännöt – median lisääminen, siirtymät, perus tarra- ja musiikkivalikoima sekä muutamia muita efektejä. Erittäin helposti opittavaa, mutta kannattavaa aloitukseen! Kineen löytyy vähemmän ohjevideoita, mutta siinä itsessään (ainakin muistini mukaan) on joitakin ohjeita ja FAQ. Lisäksi painikkeet ja listat on rakennettu yksinkertaistetuiksi ja eri asiat on helppo löytää. Mielestäni sovellusta ei saanut suomeksi, mutta eivät ne nimikkeet englanniksikaan ole vaikea oppia.
En tiedä Kinemasterin asentuvuudesta koneelle, mutta sen saa puhelimelle – muista editoreista eroten sillä editoidaan näyttö vaakatasossa – ja ihan hyvin toimii. Videon latauksessa saattaa kestää hiukan kauemmin, mutta helppokäyttöisyys korvaa siinä menevän ajan.
💙Wondervideo💙
Saisinko esitellä: Ensimmäinen videoeditori, jota olen koskaan käyttänyt! Jep, aloitin videoiden muokkaamisen Wondervideolla noin 2019, eli muutama vuosi sitten :D
Wondervideolla saa erilaisia efektejä, mutta sanoisin, että sillä editoimisessa ei ole kyse siitä, että käytät kauan aikaa videoiden tekemiseen – ei siis sovi minulle, mutta joillekin saattaa sopia. Yritän siis sanoa, että Wonderissa on paljon valmiita videopohjia ja enimmäkseen vain erilaisia tarroja sekä filttereitä. Jos siis kaipaat sitä, ettei sinun tarvitse selvittää miten kaikki toimii, ja itse tehdä, tämä on paras valinta!
Muistaakseni voit vain painaa haluamaasi videopohjaa, lisätä omat kuvat ja videot ja sovellus tekee sen itse sinulle: Et siis pääse päättämään paljosta, mutta ei editointi ole aina siitä kiinni.
No niin! Jos nyt ajattelet, että voisit ladata jonkun kyseisistä kolmesta sovelluksesta ja aloittelisit vähän perusjuttuja, kerron sinulle 5 perusvinkkiä, jotka pätevät ainakin näihin kolmeen editoriin:
1. Median lisääminen
Kaikki alkaa (ellei kyseessä ole valmis videopohja) videomateriaalin lisäämisestä videoon. Usein editorin alkusivulla on jokin plus-painike, tai kohta, jossa lukee ”insert media” tai ”download videos”. Käytännössä sinun täytyy ennen kaikkea miettiä, mitä tahdot muokata. Haluatko hidastaa videon, jossa hyppäät korkealle ilmaan, niin että se näyttää hienolle? Vai lisätä tekstiä vlogiisi? Usein sovellus pyytää pääsyä kuvakirjastoosi, jos et ole käyttänyt sitä aiemmin, joten myönnä lupa – muutenhan et voi editoida videoita. Ei ole myöskään heti pakko tietää, mitkä videot valitsee; joskus saatan selata pitkällekin kuvakirjastoani löytääkseni jotain, mistä editoida, sillä aina en ole keksinyt ideaa ennen editointia. Sitten painat jostain ”add” tai ”+” tai jotain samanlaista, ja thadaa, sinulla on täysin original videopätkä valmiina käsittelyyn!
2. Musiikki ja äänitehosteet
Jos haet videoosi sopivaa musiikkia, sen pitäisi olla melko helppoa editorissa. Saatat ensin laittaa ensin videosta äänet pois – joko painamalla klippiä ja säätämällä sen ”volume”-kohdasta, tai sitten painamalla videon alusta ”mute”. Jossain päin alavalikkoa, jollainen joka editorista löytyy, lukee varmasti ”music” tai ”sound”. Sieltä pitäisi löytyä äänitehosteiden ja äänittämistyökalun lisäksi pääsy editorin omaan musiikkikirjastoon. Sieltä pystyt ensin kuuntelemaan ja sitten lataamaan eri musiikkeja, jotka on usein miten lajiteltu. Ainakin Kinemasterista löytyy rentoa vlog-musiikkia MyDayn taustalle, discoa urheiluvideoihin, rauhallista pianoa luontodokumenttiin ja kaikkea maan ja taivaan väliltä! Kannattaa siis selata musiikkikirjastoa, kuunnella eri pätkiä ja lisätä mieluinen videoosi. CapCutilla pystyy jopa ottamaan äänen omasta videostasi, ja monilla editoreilla on erikseen äänitehostevalikoimansa – koiran haukuntaa, rumpusetin ääniä ja ukkosen jyrinää.
3. Tarrat, teksti ja erikoistehosteet
Jos palaat takaisin näkymään, jossa on alapalkki ja pystyt esikatselemaan videon, sieltä löytyy varmasti nämä kohdat: Pystyt siis lisäämään yksinkertaista tekstiä, ja säätämään muunmuassa sen väriä ja sitä, kuinka teksti ilmestyy kuvaan – liukuen vai pompaten? Lisäksi erilaisia tarroja voi lisätä videon päälle. Suuremman osan editoimisesta, ainakaan kuin nuo kaksi, varaa erikoistehosteet. Niitä löytyy joistakin editoreista, ja niitä käytetään paljon ja ehdottomasti eniten. Videoon pystyy niitä painamalla siis lisäämään erilaisia värillisiä kipinöitä, perhosia ja täpliä, sumeuttaa kuvan, saada sen vapisemaan tai näyttämään vanhanaikaiselle vanhan videokameran näköisellä tehosteella – ihan kaikkea! Varsinkin CapCutissa on uskomaton määrä erilaisia efektimahdollisuuksia, ja ne vaikuttavat hurjasti videon ulkonäköön.
4. Filtteri & värisäätö
Tämä asia kuuluu enemmän kuvien muokkaamiseen, mutta voi ihan hyvin olla tärkeä osa videotasi. Lähes kaikista editoreista löytyy siis eri filttereitä, jotka muuttavta joko todella näkyvästi tai erittäin hennosti sitä, mille videosi näyttää. Löydät kokeilemalla eri nappeja varmasti myös kohdan, josta voit myös säätää itse videon kirkkautta, kontrastia, kylläisyyttä ja eri värien tasapainoa.
5. Animaatio ja lisäosat
Useimmissa editoreissa on paljon erilaisia animaatiovaihtoehtoja, kuten noissa erikoistehosteissakin. Video ja kuvat siis liikkuvat eri tavalla, miten olen ne laittanut. Usein mahdolliset animaatiot on lajiteltu kolmeen osaan: Sisääntuloon, komboon ja lähetemiseen. Termit eivät ole ihan nuo, mutta en osaa niitä paremminkaan nimetä. Sisääntuloanimaatioilla tarkoitan tietysti sitä, millä tavalla videosi ilmestyy kuvaan. Vaihtoehtona on yleensä perus fade, eli kuva hälvenee näkyviin, tai pomppaaminen, sivuilta liukuminen, heilahdus tai sumennuksen tarkennus. Kombo tarkoittaa, että animaatio kattaa koko klipin. Video voi vaikka zoomauntua sisään ja vieriä alas – ja animaatio on kulunut. CapCutissa on ainakin TODELLA paljon komboanimaatioita, valinnanvaraa riittää! Ja lähtemisellä tarkoitan klipin loppua: Feidaako se hitaasti pois vai liukuuko videokuva smoothisti pois näytöltä? Animaatioiden nopeutta voi säädellä myöskin.
Siinä oli aimo läjä kaikennäköistä höpinää editoimisesta! Kommenteissa saa tietysti kysyä jos on lisäkysymyksiä sovelluksista tai tarvitsee editointivinkkejä. Heippa! :))
Vikkeri
Aika kivoja vinkkejä ja ideoita. Itse en ole kokeillut editointia, paitsi joskus ehkä kuvataidekoulussa. Olisi ehkä ihan hauska kokeilla. 🤔 Ehkä mä vielä joskus, mutta ehkä editointi ei oikein oo mun juttu. Mutta hyvä postaus ja mä tykkäsin tästä, vaikka tää aihe ei varsinaisesti mua koskekaan.😊
Taco
Kiitos<33 Ymmärrän, ja oikeesti harvoilla editoinnista on syntyny vakituinen harrastus – kiva kumminkin että oot päässy kokeilemaan:D
Perho
Heiii mä kiinnostuin entistä enemmän editoimisesta! Nämä vinkit olivat kaikki superhyviä! Ja varsinkin kun kerroit noita sovelluksia/sivuja, joilla editoida. Mä nimittäin olen aina hukassa niiden kanssa, sillä oon vaikea valitsemaan just ne parhaat sovellukset… XD <3
Taco
Kiitos paljon, kuulostaa sille, että oot aiemminkin editoinu – kysymyksenä siis, ootko? Olis mahtavaa saada TB-yhteisöön tonenkin editoijahullu kuten mä, haha😂😂
Kiitos kumminkin super paljon, hyvä vaan jos vinkeistä on hyötyä🧡💙
Perho
Ja hei: tän postauksen kuva ❤️
Taco
🖤💜